Hva du bør vite om sikkerhetsskilt

Sikkerhetsskilt brukes overalt for å varsle og informere om farlige situasjoner eller potensielle farer på arbeidsplassen, i offentlige områder eller hjemme. Hvert år skjer det et stort antall ulykker på grunn av dårlig merking og informasjon. Å ha riktige skilt kan derfor bety forskjellen mellom liv og død. 

Antallet sikkerhetsskilt er stort og bredden i bruksområdene likeså. Men, la dem starte med de vanligste typene.

Advarselsskilt

Disse skiltene er utformet for å varsle om en potensiell fare eller et farlig sted som kan bli skadelig. Advarselsskiltene er designet med gule eller oransje bakgrunner og svarte tegninger og tekst som advarer om farene som kan oppstå.

Forbudsskilt 

Disse skiltene er utformet for å hindre uønsket oppførsel og oppfordrer til sikkerhet ved å be om å unngå visse handlinger, for eksempel forbud mot røyking eller bruk av mobiltelefoner.

Påbudsskilt

Disse skiltene er utformet for å pålegge forskjellige handlinger, for eksempel å bruke hjelm eller beskyttelsesutstyr mens du arbeider med farlige stoffer eller maskiner. Disse skiltene er utformet med blå bakgrunner og hvit tekst og symboler.

Brannskilt

Disse skiltene er utformet for å varsle om nødutganger, brannslukkingsutstyr og andre detaljer som er etablert for å forhindre brann eller håndtere brannsituasjoner.

Informasjonsskilt

Disse skiltene er utformet for å gi viktig informasjon om en bestemt plass, for eksempel stedsnavn eller informasjon om tilgjengelighet for funksjonshemmede.

Sikkerhetsskilt skal raskt og tydelig rette oppmerksomheten mot de formål og situasjoner som de skal varsle om. Vær oppmerksom på at det er viktig at sikkerhetsskiltene er synlige, kle bekvemt til omgivelsene og har en brukervennlig størrelse. Store, klebrige sikkerhetsskilt kan være distraherende, og små skilt, kan bli oversett.

Det er utallige muligheter for å implementere sikkerhetsskilt for å forbedre sikkerheten. Det har blitt stadig vanligere med digitale skilt og skjermer, og disse kan være en mye mer kostnadseffektiv og funksjonell løsning for arbeidsgivere. Digitale skilt gir en enklere måte å kommunisere på når informasjonen endrer seg ofte eller i enkelte situasjoner.

Det finnes mange forskjellige sikkerhetsskilt og skjematiske representasjoner. De fleste sikkerhetsskilt og symboler er internasjonalt anerkjente og utarbeidet i henhold til ISO (International Organization for Standardization) standard.

Sikkerhetsskilt er svært viktig for å beskytte dem mot ulykker og farlige situasjoner. Ved å ha skiltene riktig plassert og tydelige, vil det kunne redusere antall ulykker og skader. Det er viktig å ha riktig type sikkerhetsskilt for riktig formål. Å være kjent med de forskjellige sikkerhetsskiltene og deres betydning vil øke sikkerheten for alle. Sørg for at du har riktige sikkerhetsskilt på riktig sted for å sikre trygghet og sikkerhet for alle som er involvert.